UN ABUZ DE NECREZUT

În urma unei postări pe fecebook despre pensia de invaliditate, am aflat cu uimire că, în județul Brăila nu se poate beneficia de un drept legal de care restul țări beneficiază, pe motiv că s-a depășit numărul de pensionari. Într-o Europă în care nu este permis să jicnești nici o minoritate, în Brăila se calcă în picioare un drept a celor care sunt lipsiți de darul sănătății. Voi arăta mai jos povestea unei familii din acest județ.

,,Mă numesc Ecaterina Marin din Brăila, sunt mama unei fetițe de 18 ani, născută din sarcină gemelară, cu sindrom genetic Cornelia de Lange. De aproape 19 ani schimb scutece de unică folosință, în prezent de adult, fata bea din biberon și nu e capabilă să mestece mâncarea. Nu stă în picioare, nu merge, nu vorbește și nu are discernământ, are epilepsie și convulsii pentru care îi dau tratament permanent, nu e capabilă să-și facă necesitățile fiziologice, necesitând clismă. În prezent are CERTIFICAT DE HANDICAP GRAV PERMANENT CONGENITAL și un ajutor special de handicap de 340 lei. Am aflat că legea le dă dreptul celor deveniți adulți să solicite pensie de invaliditate. Casa Națională de Pensii și Plăți Brăila a încheiat contracte de asigurat cu aceste persoane până anul acesta, când au fost arestate pentru șpagă doctorițele care eliberau Certificate de Handicap și Decizii medicale privind capacitatea de muncă pentru persoane sănătoase in funcție de ,,contribuție”. Acum sunt eliberate, și culmea, vor locurile de muncă înapoi, unele chiar le-au obținut. Din luna aprilie am solicitat încheierea unui contract de asigurat pentru fata devenită adult. Am primit clar refuz. Nu mai sunt locuri disponibile.”

andreea-viviana-neagu-brc483ila

– Prin Decizia 680 din 9 august 2012, Curtea Constituțională a decis ca persoanele care depun la casele de pensii dosarele pentru primirea pensiei de invaliditate nu mai trebuie să facă dovada vechimii în muncă, eliminând din Legea 263/2011, privind sistemul public de pensii, articolul care stabilea stagiul minim de cotizare în raport cu vârsta. Decizia a fost luată după ce un clujean a depus la Curtea Constituțională o contestație care se referea la neconstituționalitatea acestui articol din Legea Pensiilor, argumentul petentului fiind ca respectivul articol de lege este discriminatoriu.

Decizia Curții Constituționale (680/2012) și a Legii 37/2013 care modifică Legea pensiilor (263/2010) orice persoană cu dizabilități gradul. 1 și 2, (posibil si 3) care au doar ajutor special de handicap, pot primi acum, pe acesta și pensie de invaliditate, chiar dacă nu a muncit nici-o zi.
Doamna Marin continuă:
,,Așadar, fiica mea, cu Decizie Medicală cu Grad de Invaliditate 1 cu însoțitor și incapacitate de muncă și auto îngrijire apărute la naștere nu are dreptul la o pensie de invaliditate, deoarece la Brăila nu se dorește încheierea contractului de asigurat cu astfel de ,,specii”. Teoretic ar trebui să mă mut cu fata în alt oraș unde acest drept este respectat, pentru că am aflat că, mulți, în aceeași situație, nu cunosc acest drept la o viață puțin mai bună, căci și așa este amara cum. Este inuman ca eu, ca mama, să umblu cu fata pe brațe pe la diferite instituții, o fata adultă cu scutec pentru că urinează necontrolat, care țipă și are agitație motorie, în timp ce ,,doamnele” elegante din birouri bine încălzite le hotărăsc soarta. Nu doresc nimănui să treacă prin umilințele îndurate de mine ca mama, în dorința de a menține în viață și fără neajunsuri un suflet chinuit de boală. Aștept de două luni răspuns la memoriile făcute în scris către CNPP București – B2950/9.11.2015, Ministerul Muncii – 33588/29.10.2015 și Președinție – 25388/5.10.2015. Răspunsul primit prin e-mail până acum doar de la CNPP Brăila (27/11/2015) este ȘOCANT:”

– Conform art. 1171 și 1174 alin.(3) din Codul civil, contractul este sinalagmatic atunci când obligațiile născute din acesta sunt reciproce și interdependente. Contractul este solemn atunci când valabilitatea sa este supusă îndeplinirii unor formalități prevăzute de lege. În conformitate cu prevederile art. 1169 din Codul civil, părțile sunt libere să încheie orice contracte și să determine conținutul acestora, în limitele impuse de lege, de ordinea publică și de bunele moravuri.

– Așadar, factorul primordial al încheierii contractului este acordul de voință al părților. Potrivit prevederilor Codului civil, unele dintre condițiile de fond, esențiale și generale pentru validitatea unui act juridic sunt consimțământul, respectiv manifestarea hotărârii de a încheia actul juridic civil, de a se obliga juridicește și capacitatea de a contracta și anume, la momentul încheierii actului juridic părțile au aptitudinea de a-și asuma drepturile și obligațiile care izvorăsc din contract.

În sistemul public de pensii, bazat pe principiul contributivității. dreptul la pensie se dobândeşte în virtutea contribuţiilor de asigurări sociale datorate/achitate de persoane. Per a contrario contribuind la sistemul public de pensii, persoanele în cauză işi asigură dreptul de a beneficia, la momentul la care intervine riscul bătrâneţii sau al invalidităţii, de una din prestaţiile reglementate de lege. De altfel, pensiile reprezintă venit de înlocuire pentru pierderea totală sau parţială a veniturilor asigurate ca urmare a bătrâneţii, invalidităţii sau decesului.

– Pe calea unei logice interpretări se poate ușor constata din întreaga filosofie a sistemului public de pensii că plata contribuţiilor de asigurări sociale naşte dreptul la obţinerea unei prestaţii şi nu invers. În cazul acordării unei pensii de invaliditate pentru care legea prevede un stagiu de cotizare, realizarea acestuia trebuie să fie anterioară apariţiei riscului, respectiv pierderea capacităţii de muncă constatată printr-o decizie medicală asupra capacităţii de muncă. Aflându-ne în situaţia unei asigurări contractuale (facultative), asiguratorul are obligaţia evaluării riscului ce s-ar produce ca urmare a acceptării încheierii actului juridic în discuţie. Cu alte cuvinte, manifestarea voinţei unei persoane de a încheia un contract de asigurare socială trebuie să vizeze o cauză licită şi morală. În plus, acordul de voinţă pentru încheierea actului nu poate fi altceva decât întâlnirea concordantă a celor două voinţe individuale (asiguratorul şi asiguratul), iar contractul nu poate fi încheiat cu efecte retroactive.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Adela Pârvu - Interior design blogger

O viaţă avem? Colorată să fie!

Alăptează!

Resurse pentru suport in alaptare

WELCOME TO ROMANIA !

With this Blog we want to get you out there and explore this wonderful place called ROMANIA !

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

Adolescentzi

un blog pentru fiecare dintre voi

Blogul Asociatiei IHTIS Romania

Promovam interesele tinerilor cu dizabilitati fizice

%d blogeri au apreciat: